De vijf best gelezen interviews van DBR.
|

De vijf best gelezen interviews van DBR in 2013

Deze interviews met correspondenten werden het afgelopen jaar het meest gelezen op De Buitenlandredactie. We zetten ze samen met hun tips voor aanstaande correspondenten op een rijtje:

  1. Thomas Erdbrink
  2. Ga voor internationale media werken. Juist door de crisis in de media zijn er minder conventies. Vroeger had The New York Times niet met een Nederlander gewerkt. Maar als je in de juiste situatie zit dan maakt het niet meer uit. Als je verhalen goed zijn, zie ik niet in waarom niet meer mensen schrijven voor buitenlandse media. Ben je op dit moment een jonge correspondent en heb je lef? Dan ligt de wereld voor je open.

  3. Jan Eikelboom
  4. Doe het rustig aan, je hebt de tijd. Je hoeft niet gelijk in Aleppo rond te lopen. Ga naar Tunesië, Libië of Egypte. Daar is het niet heel gevaarlijk, maar vind je wel verhalen. Er zijn in het Midden-Oosten veel verhalen te vertellen zonder je leven gelijk in de waagschaal te leggen.

    Doe dat eerst, die verhalen moeten ook verteld worden. Kijk goed rond, laat je leiden door wat je ziet. Niet door wat je thuis hebt bedacht. Dan rol je vanzelf van het ene in het andere verhaal. Laat je leiden door die flow. Je verhalen worden anders dan je van tevoren dacht, maar dat is mooi.

  5. Bram Vermeulen
  6. Ga ergens zitten waar het goedkoop is en waar weinig mensen zitten. In Thailand kan je een prima correspondentschap doen, als je ook Burma erbij betrekt.

  7. Andrea Dijkstra en Jeroen van Loon
  8. Doe eerst wat journalistieke ervaring op in Nederland. Zo leer je de dynamiek van media kennen en begrijp je beter wat ze willen, waardoor acquisitie gemakkelijker wordt. Zoek vervolgens inderdaad een niche. Het kan een bepaald werelddeel of land zijn dat geopolitiek de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen. Denk bijvoorbeeld aan China. Maar het kan ook een bepaald onderwerp zijn waar je je helemaal in specialiseert.

  9. Ruth Vandewalle
  10. Gewoon doen! Je hebt niks te verliezen. België of Nederland zullen altijd blijven bestaan. Ga de straat op, zoek je favoriete theehuis en spreek met mensen. Verdwaal, trek naar plekken waar je nog nooit bent geweest en leer zo de stad kennen. Leer Arabisch (of een andere taal, red.) en bouw een groot netwerk op: hoe meer mensen je kent, hoe beter het gaat.

Vergelijkbare berichten