Klokkenluider Snowden wacht warm welkom in Ecuador
“Voor de verandering hebben we eens een gecompliceerde week voor de boeg”, tweette president Correa van Ecuador maandag gekscherend over de asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.
Nu is elke week gecompliceerd in dit ingewikkelde land, maar het besluit om de VS tegen zich in het harnas te jagen zal Correa toch echt wel wat meer hoofdpijn bezorgen dan normaal. Al wijst alles er op dat de ‘held’ Snowden meer dan welkom is in Ecuador, wat de gevolgen voor de relatie met de VS ook mogen zijn.
Een felle communistenleider die ik sprak bij het presidentiële paleis Carondelet in Quito wist dat haarfijn te verwoorden: “De VS hebben Latijns-Amerika decennialang gedomineerd, hier dictaturen ondersteund, olie geroofd en de hele wereld ook nog eens jarenlang structureel afgeluisterd. En nu willen ze degene die dat spionage-programma bloot heeft gelegd na een oneerlijk proces de doodstraf gaan geven? Snowden is een held! Hij verdient hier voor de eeuwigheid bescherming!”
Patiño: ‘Mensenrechten boven elk ander belang’
Minister Patiño van Buitenlandse Zaken liet op een persconferentie in Vietnam waar hij nu op bezoek is weten dat het asielverzoek van Snowden grondig bestudeerd wordt: “We stellen daarbij de bescherming van de mensenrechten boven elk ander belang.”
Daarmee is het eigenlijk wel duidelijk dat het asielverzoek van Snowden ingewilligd gaat worden, al moet er nog even een juridische mouw aan gepast worden.
Patiño nam daar vast een voorschot op door te stellen dat verschillende Ecuadoraanse bankdirecteuren die na grootschalige fraude naar de VS zijn gevlucht ondanks herhaalde verzoeken niet uitgeleverd worden. De VS beroept zich daarbij op de eigen soevereiniteit en Ecuador heeft datzelfde recht, benadrukte Patiño op de persconferentie die voor Spaanstaligen hieronder in zijn geheel terug te bekijken is.
Veel Ecuadoranen die ik op straat spreek moet ik uitleggen wie Snowden is. Maar diegenen die wel van de zaak weten zijn er van overtuigd dat Snowden geen eerlijk proces zal krijgen in de VS.
Niet iedereen is even uitgesproken als de eerder aangehaalde communistenleider, maar ik heb in mijn rol als Mauricio el Perro vastgesteld dat de overgrote meerderheid vindt dat de klokkenluider bescherming van Ecuador verdient.
Snap-shot-analyse Twitter
Dat blijkt ook uit een snap-shot-analyse op Twitter. Hier twee sprekende voorbeelden:
– “Natuurlijk. Wij moeten degenen die de waarheid zeggen beschermen. De VS beschermt bandieten en criminelen” – Alfonso Andrade (@A2L1M15u)
– “De vijanden van uw vijanden zijn uw vrienden. Daarom spelen ze met de soevereiniteit van mijn democratische land. Welkom Snowden!” – Monica Mier Vielma (@monicamier)
Maar waar is Snowden?
Grote vraag blijft nog even waar Snowden op dit moment precies uithangt en hoe hij naar Ecuador moet komen. De in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijvende Julian Assange liet maandagavond weten dat Snowden gezond is en er een ‘veilige route’ voor hem is naar Ecuador.
Hij heeft daarbij de beschikking over vluchtelingendocumenten van de Ecuadoraanse overheid nu zijn Amerikaanse paspoort is ingetrokken, waardoor hij toch in staat is te reizen. Volgens Patiño verblijft Snowden nu nog in Rusland, maar waar precies en wat zijn reisplannen zijn, gaf de minister uiteraard niet prijs.
Op de vlucht naar Cuba die Snowden geboekt had zat hij maandagmiddag in elk geval niet tot grote teleurstelling van de vele journalisten die met hem mee wilden vliegen en het toestel niet meer uit konden en nu zonder iets te kunnen doen in Havana zijn aangekomen.
Voetbal en tieten
Bij de krantenkiosken viel het vandaag op dat een aantal van de kranten die het hardst schreeuwen dat de persvrijheid in Ecuador in het geding is weer eens doodleuk openen met voetbal en tieten, zelfs nu Snowden wereldnieuws is.
Al diegenen die kritiek hebben op de omstreden nieuwe mediawet in Ecuador nodig ik van harte uit eens zo’n pulpkrant te lezen of een TV-programma te bekijken waar Correa zonder scrupules, tegenspraak of enige vorm van toelichting met Hitler wordt vergeleken en slachtoffers en verdachten van bloederige misdrijven gedetailleerd in beeld worden gebracht.
De nieuwe mediawet brengt zoals critici zeggen inderdaad het gevaar van censuur met zich mee, maar het is op z’n minst een dappere poging om de verantwoordelijkheid die bij persvrijheid hoort vast te leggen in duidelijke regels. Ik zal de ranzige foto’s en de platte en veelal ongefundeerde beschuldigingen van de zelfbenoemde voorvechters van het vrije woord in elk geval niet missen.
Al is er één krant nog erger om te lezen en dat is de regeringskrant El Télegrafo. Het blijft voor mij moeilijk te begrijpen dat veel mensen hier niet door die linkse staatspropaganda heen prikken, hoe fijn het ook is om elke dag te lezen hoe enorm het land vooruit gaat. Misschien kunnen Snowden en Assange me dat eens uitleggen als ze ooit hier in Quito arriveren…
Lees ook mijn eerdere artikelen over Snowden, Assange en pers(on)vrijheid in Ecuador:
Amerikaantje pesten vanuit Quito
BREAKING | Snowden vraagt asiel aan in Ecuador
Juristen gaan uitweg zoeken in zaak Assange
Omstreden mediawet Ecuador aangenomen
Pers(on)vrijheid in Ecuador
Dit verhaal verscheen eerder op het blog van Arjan Meesterburrie. Hij is correspondent in Ecuador voor onder andere BNR. Op Twitter is hij: @Meesterburrie.