Wat gebeurde er afgelopen week in politiek Amerika? Deel 2
Amerika-volger Richard Funnekotter zet wekelijks de belangrijkste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten op een rij.
“We weren’t even running in the same race”
Al veertig jaar komen politieke strategen en adviseurs eens in de vier jaar samen bij Harvard University om na de verkiezingen nog eens rustig na te beschouwen. Wie deed wat goed in de campagne, en waarom? Voor de Republikeinen, die tot op verkiezingsdag dachten dat Romney met gemak zou winnen, was het dit jaar een wat pijnlijke en ontluisterende editievan de Harvard-bijeenkomst. Of zoals Buzzfeed kopt: Republicans go to Obama school.
Elizabeth Warren blijft luis in de pels van Wall Street
Elizabeth Warren, een van de felste critici van bankiers en Wall Street in het algemeen, versloeg vorige maand Scott Brown in de verkiezing om een Senaatszetel in Massachusetts. Sindsdien was het vraag of ze zitting zou nemen in de machtige bankencommissie in de Senaat. Volgens Democratische ingewijden gaat dat, in weerwil van de lobbyisten van Wall Street, volgend jaar gebeuren. Niets is nog honderd procent zeker, benadrukken de bronnen. Maar als Warren, die nauw betrokken was bij het opzetten van het Consumer Financial Protection Bureau, inderdaad zitting neemt in de commissie zal Wall Street daar allesbehalve blij mee zijn.
http://youtu.be/hOyDR2b71ag
The Republican civil war begins
Hoewel de onderhandelingen over de zogenoemde fiscal cliff tot dusver niet veel te lijken opleveren, zorgt het wel voor opschudding in de Republikeinse partij. Het schisma tussen de ultraconservatieve Tea Partiers en de ´establishment´ Republikeinen wordt steeds duidelijker. Tea Party-icoon Jim DeMint is opgestapt en gaat leiding geven aan The Heritage Foundation, een conservatieve denktank. John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, heeft ongehoorzame Tea Partiers uitgesloten van belangrijke commissies. Maar de Tea Party en zijn aanhangers pikken dit niet zomaar, en een van de getroffen Tea Partiers vergelijkt het met een zuivering. Het lijkt steeds lastiger te worden voor de Republikeinen om de verschillende groepen binnen hun partij en achterban – de gevestigde orde, de Tea Partiers die alle belastingen als een vorm van tirannie zien, de extreem religieuze figuren – binnenboord te houden.
Voor een ‘greatest hits’ van Jim DeMint kunt u overigens terecht bij de column van Dana Milbank bij de Washington Post.
Voor- en tegenstanders homohuwelijk houden hun adem in
Het Hooggerechtshof gaat zich toch uitspreken over het homohuwelijk. Ten eerste over Proposition 8, het referendum in Californië waarin een meerderheid voor het verbieden van het homohuwelijk stemde. Ook buigen de hoogste rechters zich over de Defense of Marriage Act (DoMA), die het huwelijk definineert als tussen een man en een vrouw. Bij Proposition 8 is het de vraag of het recht om te trouwen voor homoseksuele stellen, dat eerder was bekrachtigd door het Californische hooggerechtshof, mag worden teruggedraaid. Bij DoMA draait het erom of de regering homoseksuele stellen bepaalde rechten mag ontzeggen (denk aan overdraagbaarheid van pensioenen en uitkeringen, belastingvoordelen, etc) die heteroseksuele stellen wel genieten. Voor een veel gedetailleerdere uitleg zijn er de knappe koppen van Scotusblog.
Karl Rove en Dick Morris naar het strafbankje
Voor de mensen die op verkiezingsnacht vorige maand tot in de vroege uurtjes op waren was een van de mooiste momenten toen Karl Rove, de politieke svengali van George W. Bush, op Fox News onwel werd toen Fox Ohio, en daarmee de verkiezingen, toekende aan president Barack Obama. Het was Rove’s koppige weigering de realiteit te erkennen die presentatrice Megyn Kelly tot de volgende vraag verleidde: Is this just math that you do as a Republican to make yourself feel better, or is this real?
Diegenen die Fox al langer volgen (of simpelweg The Daily Show kijken) zijn ook bekend met Dick Morris, de voormalige medewerker van Bill Clinton die in de jaren negentig de overstap maakte naar de Republikeinse partij. Morris voorspelde maandenlang op Fox News dat Romney met overweldigende cijfers zou winnen.
Er blijken nu zelfs bij Fox News gevolgen te zijn voor te opzichtig cheerleaden voor de Republikeinen. Producers bij Fox moeten voorlopig toestemming vragen om Rove en/of Morris in hun programma te laten opdraven.
“Most people realize that AIDS came from the homosexual community—it was one guy screwing a monkey, if I recall correctly”
Bij Motherjones een hilarisch overzicht van de meest stompzinnige, kortzichtige en uit domheid geboren politieke initiatieven die zijn voortgekomen uit de besturen in de vijftig Amerikaanse staten. Van een politicus in Tennessee die zijn mening over AIDS baseert op het idee dat de ziekte ontstond toen een homoseksuele man seks had met een aap, tot een senator in Oklahoma die het gebruik van foetussen als smaakversterkers wil verbieden. Niet dat dit laatste ooit is gebeurd, maar je kan nooit voorzichtig genoeg zijn…
“There’s plenty of hypocrisy to go around”
Op 10 december 2010 nam de 71-jarige senator Bernie Sanders maar liefst 8,5 uur het woord om te ageren tegen een verlenging van de belastingverlagingen voor de allerrijksten die door George W. Bush werden ingevoerd. Hoewel de marathonspeech de verlenging van de belastingverlagingen niet kon voorkomen, was dit was een klassiek voorbeeld van een (mislukte) filibuster: blijven praten om te voorkomen dat een wetsvoorstel in stemming wordt gebracht.
Maar dit is al lang niet meer nodig. Een senator hoeft slechts aan te geven van plan te zijn een wetsvoorstel te ‘filibusteren’, en het is einde verhaal. De afgelopen jaren hebben de Republikeinen de filibuster met ongekende frequentie ingezet om Democratische wetsvoorstellen te blokkeren. Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, wil de filibuster nu hervormen. The Atlantic legt uit wat de Democraten willen veranderen en wat daar de gevolgen van zouden zijn.
“I know some of my colleagues felt like in retrospect they did not fully grasp the implications of what was done last session”
Planned Parenthood, een organisatie die voor vrouwen met lage inkomens onder meer borstkankeronderzoek uitvoert en ook voorbehoedsmiddelen verspreid, is al jaren een geliefd stroman voor de Republikeinen. Slechts drie procent van alle behandelingen die PP uitvoert zijn abortussen, maar toch zien veel conservatieven de organisatie als een abortussenfabriek waar geen cent belastinggeld naartoe zou moeten. Of zoals senator Jon Kyl vorig jaar zei: If you want an abortion, you go to Planned Parenthood, and that’s well over 90 percent of what Planned Parenthood does.”
http://youtu.be/rAryQP_Iz9A
In Texas voegden de Republikeinen de daad bij het woord en haalden 73 miljoen dollar voor ‘family planning services’ weg en sluisden het naar andere programma’s. Maar nu ze worden geconfronteerd met de gevolgen van deze stap – 23,760 meer baby’s, die belastingbetalers tot 273 miljoen dollar extra gaan kosten – lijken ze toch terug te krabbelen.