Wie zijn president Nicolas Sarkozy en Francois Hollande eigenlijk? Twee portretten
Toen Nicolas Sarkozy net verkozen was als president, had hij “nog geen idee” wat die functie inhield, vertelt Der Spiegel-correspondent Stephan Merseberger. “Hij was net een jochie van tien”, een aandachtstrekker, zegt een collega van Merseberger.
In de documentaire ‘Op zoek naar Nicolas Sarkozy’ komen achttien correspondenten aan het woord over de zittende Franse president. Wie is Sarkozy? Zij schetsen een beeld van een soms onbeschofte man met een kort lontje, iemand die de media bespeelt, daadkrachtig de schuldencrisis poogt te bezweren en “die bereid is ver te gaan om kiezers van uiterst rechts af te snoepen”. Bekijk de docu hieronder:
Holland Doc: ‘Op zoek naar Nicolas Sarkozy’
Maar wie is Francois Hollande?
Sarkozy neemt het over een week op tegen Francois Hollande in de tweede stemronde van de Franse presidentsverkiezingen (profielen). Wie is de uitdager van Sarkozy? EenVandaag wijdde een item aan de 57-jarige socialist:
Ook The Week schetste een profiel van Hollande, lees het artikel hier.
Sarkozy vs. Hollande – wie gaat winnen?
De peilingen wijzen op een winst voor Hollande komende zondag, zeker na zijn voorsprong in de eerste stemronde. Daar behaalde Hollande 28,6 procent en Sarkozy 27,1 procent van de stemmen. Arjen Korteweg sprak deze week in de Volkskrant al van “een nachtmerriescenario” voor Sarkozy. Korteweg:
“Nu al een achterstand op Hollande, die hem [Sarkozy] volgens alle peilingen in de tweede ronde zal verpletteren. En Marine Le Pen op zijn hielen, die zijn partij het leiderschap op rechts kan betwisten. Bezie je de uitslag in het licht van de vorige presidentsverkiezingen, dan valt op dat rechts en extreemrechts bij elkaar opgeteld steeds ongeveer 45 procent van de stemmen halen. Dat is het dilemma voor Sarkozy. Neigt hij nog verder naar rechts, dan vervreemdt hij een deel van zijn traditionele achterban van zich – die sterk hecht aan de sociale variant van het Gaullisme. Bovendien: zonder een deel van de [François] Bayrou-stemmers haalt Sarkozy het niet. Tegelijk het redelijke midden en het ontevreden uiterst rechtse segment behagen – dat is de bijna onmogelijke opgave waarvoor Sarkozy zich gesteld ziet. Ook de hoge opkomst geeft aan dat het reservoir aan stemmen beperkt is.”
De mediagenieke Sarkozy is uiteraard niet bereid de handdoek in de ring te gooien. Hij probeert de uitslag van de eerste stemronde en de peilingen voor de tweede naar zijn hand te zetten, schreef correspondent Dirk Vandenberghe op 27 april in NRC Handelsblad. Sarkozy liet weten niet te geloven dat Hollande zal winnen. Vandenberghe:
“Volgens zittend president Sarkozy klopt daar [de peilingen] niets van. Maar het plaatst hem wel in de rol van underdog. Hij is nu de uitdager die de winnaar van de eerste ronde moet zien te verslaan. Die rol speelt Sarkozy met verve. De bureaus voor opiniepeilingen, de media, ze zijn allemaal tegen Sarkozy. „Ze voorspelden dat ik niet eens de tweede ronde zou halen. Maar hier sta ik, dankzij de Fransen, ondanks de terreur van de media tegenover mij,” […]”
Komt het Elysee in socialistische handen? Al Jazeera’s Inside Story sprak hierover met experts en politici:
Hoe de strijd tussen Sarkozy en Hollande afloopt weten we pas volgende week zondag. Ondertussen telt France24 af naar de uitslag van de verkiezingen. Volg daar en bij Le Monde de laatste ontwikkelingen.