Drie tips voor aanstaande correspondenten

Dromen over een correspondentschap, voor veel journalisten blijft het bij een droom. Laat je inspireren door de verhalen en tips van Thomas Erdbrink, Eelco Bosch van Rosenthal en Bertus Bouwman om de stap naar het buitenland te wagen.

Specialiseer!

Als freelancer benadrukt Bertus Bouwman in Duitsland het nut van je specialiseren in niche onderwerpen

Het komt erop neer dat je jezelf moet verkopen, als een soort product. Ik kan me hier wild schrijven over de Tweede Wereldoorlog en de DDR, maar daar zijn al kilometers boeken over geschreven. Je moet iets uitzoeken wat dichtbij jezelf ligt en waar niet zoveel mensen verstand van hebben. Toen ik twee maanden in Berlijn woonde werd me gevraagd een analyse van de Duitse vleesindustrie te maken, nu merk ik dat ik in dat dossier zo veel voorsprong heb. Je kunt in een jaar tijd specialist worden op allerlei deelterreinen, door er elke dag mee bezig te zijn.

Lees meer: ‘In Berlijn moet je elke dag het traditionele beeld omver schoppen’

Werk voor buitenlandse media!

Thomas Erdbrink staat regelmatig op de voorpagina van The New York Times met zijn berichtgeving over Iran. Zijn tip: ook als correspondent moet je durven over de Nederlandse grens te kijken.

‘Ga voor internationale media werken. Juist door de crisis in de media zijn er minder conventies. Vroeger had The New York Times niet met een Nederlander gewerkt […] Als je verhalen goed zijn zie ik niet in waarom niet meer mensen schrijven voor buitenlandse media. Ben je op dit moment een jonge correspondent en heb je lef? Dan ligt de wereld voor je open.

Lees meer: ‘Heb je lef? Werk voor internationale media!

Gewoon gaan!

Eelco Bosch van Rosenthal was jarenlang het gezicht van de NOS in Washington. Tegenover De Buitenlandredactie blikte hij terug op zijn tijd:

Gaan. Gewoon gaan. Ik heb een luxepositie gehad: ik was in vaste dienst, ik had collega’s. Maar als je het altijd al hebt gewild, zelfs in tijden van crisis – doe het gewoon. Ga naar een land of regio waar weinig mensen zitten. De Amerikaanse westkust bijvoorbeeld. Daar zitten maar één of twee mensen, terwijl daar alle verhalen liggen.

Lees meer: ‘Echte journalisten verliezen die nieuwsgierigheid niet’

Vergelijkbare berichten