Het Ecuadoriaanse paspoort van Arjan Meesterburrie. Foto Arjan Meesterburrie
|

Top 5 genieten in Ecuador

“We weten zeker dat de paus Argentijns is, God is hoogstwaarschijnlijk Braziliaans, maar het paradijs dat ligt toch echt in Ecuador.” In deze met een knipoog gedane uitspraak van president Correa kan ik me helemaal vinden. Het smerige verkeer, het soms eindeloze wachten en het dure en instabiele internet is snel vergeten als je goed om je heen kijkt in mijn prachtige nieuwe land. Na de ergernissen van gisteren nu tijd voor een top-5 van genieten in Ecuador, en meer specifiek Cuenca.

5. Gezellige barretjes en restaurantjes
Overal in Cuenca zijn gezellige barretjes en restaurantjes te vinden. Voor een biertje met nacho’s en goede guacamole of een heerlijke en betaalbare mojito kan je overal terecht. Soms halfoverdekt met een prachtig uitzicht over het oude centrum dat door de UNESCO is bestempeld als werelderfgoed en binnen in de oude koloniale panden doen de bars zelfs een beetje denken aan bruine kroegen.

Voor een eenvoudige Ecuadoraanse 3-gangen lunch (meestal soep, kip met rijst en een toetje) hoef je nooit meer dan 4 dollar te betalen. Ook in de betere restaurants met een internationale keuken kost een hoofdgerecht meestal niet meer dan 10 dollar. Behalve in ons eigen restaurant eten wij dan ook vaak gezellig buiten de deur.

Ook ik in de grotere steden als Quito en Guayaquil is het heel fijn en goedkoop eten en drinken.

4. Land in ontwikkeling
Daar waarin Nederland alles op alles gezet moet worden om te behouden wat we hebben, heeft Ecuador de weg omhoog gevonden. Er worden door het hele land waterkrachtcentrales aangelegd, wegen geasfalteerd, ziekenhuizen gebouwd en jongeren veel beter opgeleid.

Natuurlijk is Nederland in vrijwel alle opzichten veel verder dan ontwikkelingsland Ecuador, maar hier is er voor bijna de hele bevolking de zekerheid dat kinderen het beter zullen hebben dan hun ouders. En die ontwikkeling de goede kant op is een heel wat prettiger idee dan al het gesombermans in Nederland.

Cuencaans huis met tuin. Foto Arjan Meesterburrie
Cuencaans huis met tuin. Foto Arjan Meesterburrie

3. Het aangename klimaat
Nooit heb ik in Nederland last gehad van het gure novemberweer of een koud en nat voorjaar, maar het is hier wel genieten om elke dag met korte mouwtjes naar buiten te kunnen. Of ‘s ochtends met een kopje koffie een krantje te lezen in de tuin. Of vrijwel elk weekend aan het zwembad te kunnen liggen bij ons vakantiehuis.

In het op 2350 meter hoog gelegen Cuenca op de evenaar is het eeuwig lente. Het wordt overdag nooit kouder dan een graad of 18, maar ook nooit warmer dan 25 graden. Natuurlijk regent het ook regelmatig, maar zelden langer dan anderhalf uur achter elkaar. Er gaat dan ook bijna nooit een dag voorbij dat het niet mogelijk is er op de fiets op uit te trekken.

2. De uiterst vriendelijke mensen
Ecuadoranen zijn gemiddeld genomen een heel warm, vriendelijk en gastvrij volk. Ik heb het geluk in een wel heel warme familie te zijn terechtgekomen, maar de meeste families zijn heel hecht en delen al dan niet noodgedwongen lief en leed. Ook vrienden zijn heel behulpzaam en betrokken, merk ik elke keer weer als wij ergens mee worstelen.

Vreemden wacht ook een warm welkom. De meeste Ecuadoranen vinden buitenlanders erg interessant en houden ervan om een gezellig praatje te maken of mooie verhalen te vertellen, al moet dat dan wel vrijwel altijd in het Spaans. Maar ook als het met handen en voeten moet zullen ze je meestal met een glimlach op weg helpen als dat nodig is.

1. De fantastisch gevarieerde natuur
Elke keer als ik met de fiets het natuurpark ‘El Cajas’ inrij kan ik nauwelijks geloven dat ik nu tussen zulke imposante bergen woon. De weidse uitzichten, de prachtige bergmeren en de frisse lucht maken dat ook ‘El Cajas’ sinds kort is aangewezen als werelderfgoed.

Maar dan heb ik het nog alleen over de directe omgeving hoog in de Andes, terwijl Ecuador uit vier verschillende ‘werelden’ bestaat. Behalve de bergen (sierra) zijn dat de kust (costa), de jungle (selva of oriënte) en de Galápagos-eilanden.

In het relatief kleine Ecuador lig je dus ook zomaar ineens onder de palmbomen op een heerlijk rustig strand aan de Pacific, wandel je op de flanken van één van de vele vulkanen of geniet je in een hangmat na van een opwindende dag tussen de apen en papegaaien middenin de jungle.

Logisch toch dat met dit alles de top vijf ergernissen snel vergeten is?

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Arjan Meesterburrie.

Vergelijkbare berichten