Italië naar de stembus: deelt kroonprins Alfano straks de troon?
Italië gaat in februari opnieuw naar de stembus. Grijpen de Italianen weer terug naar Berlusconi, het verleden, of kiezen ze voor een nieuwe richting? Servaas van der Laan portretteert de komende weken in de aanloop naar de verkiezingen de meest opmerkelijke politieke hoofdrolspelers. Vandaag Angelino Alfano die kans maakt op het premierschap als rechts wint.
Als de rechtse partijen de verkiezingen winnen, wordt Angelino Alfano (42) de nieuwe premier van Italië. Wie denkt dat het tijdperk Berlusconi daarmee wordt beëindigd, komt bedrogen uit. Alfano wordt ook wel Berlusconi’s buikspreekpop genoemd.
In 1994 zag de toen 23-jarige Alfano (wiki) een succesvolle zakenman op televisie en wist direct dat hij zich bij hem aan moest sluiten. Vanaf dat punt staat het leven van Alfano in het teken van Silvio Berlusconi.
Al in 1996 wordt hij gedeputeerde op zijn geboortegrond in Sicilië namens de partij van Berlusconi die dan nog Forza Italia heet. De gedoctoreerde jurist maakt snel carrière, eerst in Sicilië en later ook in de landelijke politiek. In 2006 wordt hij opgenomen in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden. Dit is het punt waarop de jonge Alfano landelijke bekendheid krijgt als ‘politiek talent’ en sommigen zien hem zelfs als troonopvolger van Silvio Berlusconi.
Loyaliteit aan Berlusconi
In 2008 wordt Alfano op 37-jarige leeftijd minister van Justitie in het vierde kabinet-Berlusconi. Hij is dan de jongste minister ooit gekozen in de Italiaanse republiek. Al snel wordt de enorme loyaliteit van de nieuwe minister aan zijn partijleider duidelijk zichtbaar. Alfano wil de onschendbaarheid en het seponeren van bestaande processen van de premier (Berlusconi) wettelijk vastleggen, een unicum in Europa.
De ‘lodo Alfano’ wordt in 2008 aangenomen, maar een jaar later verklaart het Constitutionele Hof de wet ongrondwettelijk. Een tegenvaller voor Alfano, maar Berlusconi heeft zijn zaakjes dan, min of meer, op het droge.
Maffiamaatje?
Zoals vaker bij politici afkomstig uit het roerige zuiden, hangt ook rond Alfano een onmiskenbare geur van de georganiseerde misdaad die in Sicilië de Cosa Nostra wordt genoemd. Alfano wordt gespot op de bruiloft van de dochter van maffiaboss Croce Napoli. De politicus ontkent eerst te weten wie Croce Napoli is noch op de bruiloft van zijn dochter te zijn geweest.
Later krabbelt hij terug en geeft zijn aanwezigheid toe, maar dat was op uitnodiging van de bruidegom en niet de bruid. Alfano ontkomt er ook niet aan om zo nu een dan eens genoemd te worden door berouwvolle maffiaklanten die zeggen (pogingen tot) zaken met de politicus hebben gedaan.
Concurrent van Berlusconi of andersom?
De verdachtmakingen houden Berlusconi niet tegen om zijn partijlieveling in 2011 te benoemen tot partijsecretaris, een functie die daarvoor nog niet bestond. Berlusconi moet in november als premier plaats maken voor het interim-kabinet van Mario Monti en zegt de politiek vaarwel. Alfano is volgens Berlusconi dan volwassen genoeg om hem als leider op te volgen.
Maar ruim een jaar later is Berlusconi weer helemaal terug in het politieke veld en verbaast hij vriend en vijand door te stijgen in de peilingen. Premier wil hij niet meer worden, minister van Financiën lijkt hem deze keer wel wat.
Alfano wordt bij winst van rechts de premier, maar of er met hem aan het roer veel verandert, dat is de vraag.